2010-09-20

Det var + 5 grader klockan halv åtta i morse. Kan det ha varit minusgrader i natt?

Jodå, arbetskamraten hade skrapat bilrutorna imorse.

Varje höst är det likadant. När det börjar bli för sent, kommer jag på massor av saker som jag hade velat testa eller borde ha gjort.

I år har vi haft ätsvamp ända fram till husknuten. Vi har plockat Karl Johan, smörsopp och gula kantareller precis längs promenadvägarna i vårt radhusområde. Det har jag faktiskt aldrig varit med om under de 25 år som jag har bott här.

En sorts svamp som dock är pålitlig är fjällig bläcksvamp. Den breder ut sig på gräsmattorna i de flesta bostadsområden.

När jag var liten plockade alltid min pappa fjällig bläcksvamp varje höst. Det var en högtidsstund då han snabbt förvällde halva paprikor, fyllde dem med en ljuvlig bläcksvampsstuvning och gratinerade dem i ugn med riven ost.

Han köpte också rättika, svart rättika. Med en vass kniv skar han tunna skivor som vi la på ostsmörgåsen till frukost. Det var mysigt.

I höst hade jag planerat att göra ”pappas” svampfyllda paprikor.

Jag plockade i alla fall svampen.

Det finns få svampar som så fort blir förstörda. Ena dagen är de skinande vita, andra dagen ligger de som svarta bläckpölar. Nästa höst ska jag verkligen planera för tillagning av svampfylld paprika.

Inget får gå fel.

Jag är jättenyfiken, smakar det lika gott som jag minns att det gjorde, tro?

Dela