2010-10-02

Städa undan sommaren, det har vi hållit på med i två veckor nu.

Ja, emellan svampplockning och plommonsylttillverkning, naturligtvis.

Alla hinkar och krukor som innehållit sommarens grönsaker ska tömmas och tillbaka till komposten, så att vi har näringsrik jord till nästa år. Tomaterna blev inte mogna i år heller. De ligger på brickor och får eftermogna i köket. Stora delar av chiliplantorna är intagna och fyller våra fönsterbrädor. Chilifrukterna blir röda bara på någon vecka nu när de har fått komma in i värmen. Det vill säga Apache. Pinochios Nose kanske jag får några frukter av. De flesta av plantorna blommar fortfarande.

De har helt missuppfattat vilken tid på året det är. Fishpepper har knappt börjat blomma. Med tanke på att jag satte fröna i februari, dessutom under cold light, så borde plantorna ha kommit mycket längre.

Jag tror att jag får satsa på att flytta till Italien med mina frön, eller något sådant.

Idag städade jag ur mitt växthus. Någon har varit och nallat på mina frukter och idag såg jag spår efter förövaren. En liten mus eller sork, helt klart.

Den har gjort ett litet elegant hål under stommen och lämnat sitt visitkort efter några tuggor av vad det nu är den har stoppat i sig. Hålet är nu tilltäppt.

Om en vecka börjar älgjakten i våra trakter, så vi får vara extra försiktiga när vi skogsvandrar. Nu är vi väl inte så älglika, men man kan aldrig vara nog försiktig. Den gröna jackan som jag vanligtvis har på mig ska bytas till röd.

Jag håller på att vända och vrida på ordet hushållsekonomi. Ett fantastiskt viktigt ord, men ack så ”ute”. Jag hörde en äldre dam på radion som gav sig in i debatten om varför ensamstående mammor ofta har så dålig ekonomi så att de inte kan ge sina barn näringsrik mat och semestrar. Hon sa: de har inte lärt sig hushållsekonomi. För henne var det självklart.

Och det är nog till viss del sant. I min familj och till viss del släkt har tankarna om hur vi förvaltar pengar och andra resurser alltid varit central, att trolla med knäna.

Så vi kanske ska damma av begreppet hushållekonomi igen och göra det till allas egendom, lära alla att trolla med knäna.

Dela