Hösten, soppornas tid (2010-11-06)

Det finns väl inget som är så livgivande som en varm soppa en kulen höstdag. En god soppa och en knäckebrödssmörgås.

Hösten är den tid på året som vi kan laga hur många olika soppor som helst utan att betala mer än några kronor. Soppa är billigt och energigivande och vi kan äta nästan hur mycket som helst utan att lägga på hullet.

Jag brukar köra mina soppor i mixern, men för några veckor sedan fick jag hem en mixerstav. När jag väl lärt mig att använda den och inte hela jag var full med soppa, så blev resultatet kanonbra.

Svampsoppor och grönsaksoppor avlöser varandra. Jag har hittat och testat tre svampsopperecept som alla är riktigt bra. Tidigare har jag inte varit så förtjust i svampsoppa, men med mixern blir soppan slätare och jag slipper att tugga på själva svampen.

Min senaste passion är jordärtskocksoppa. Smaken skiljer sig markant från andra grönsaksoppor och är väl värd att lägga tid på. Själva skockan är lite pillig att skala, men resultatet är väl värt jobbet.

Under en kort period på hösten säljer mataffärerna grönsaker, potatis, morötter, kålrötter, lök, palsternackor och rödbetor för några kronor kilot. Jag köper hem många kilon. Det jag inte använder till soppor, åker i grytor, blir rotsaksgratänger eller blir raggmunk. Jag försöker också få tag på äpplen från någon som vill dela med sig och då åker morötter och äpplen i juicepressen.

Om du vill testa någon av mina soppor så hittar du recepten under receptfliken, skogen alt trädgården.

Njut av hösten, god mat och många stearinljus.

Dela