30 april 2013, Skogslök, Nässla, Libbsticka

Skogslöken, vilken jag tog frön av och sådde förra året, har kommit upp som enda ört i pallkragen. Som synes en mycket ostädad pallkrage. Skogslöken är ljuvlig i smaken och kan användas på samma sätt som gräslök alt purjolök. Jag skördar den hela säsongen, klipper den fint och fryser in den. Att fylla lammsteken med persilja, skogslök och vitlök ger en fantastisk smak.

 

~*~*~*~*~

Nässlan är en gammal kulturväxt som har många goda egenskaper. Full av vitaminer och mineralet, god föda till både människor och djur, välgörande för hårrötter, rengörande för ansiktet, rötats för tygtillverkning och använts som material till reptillverkning. Utmärkt som gödningsmedel. Listan kan göras lång för nässlans användningsområden. Plocka och frys in eller torka till pulver. På hemsidan hittar du recept.

 

~*~*~*~*~

Äger du en Libbsticka eller känner du någon som kan dela med sig av sin. Alldeles strax kan du börja skörda. Vi hackar och fryser en del som vi använder som krydda till grytor och soppor. Vi torkar också  libbstickan i buketter. Utmärkt att blanda med havssalt. Enligt folktro skyddar libbstickan mot häxor, troll och onda ögat. Huggormar gillar inte libbstickans doft, så kanske det är därför örten tros hjälpa mot onda makter.

Dela