Dalälvsöring på spenat och citronspegel (4 port.)

Om du vill imponera lite på dina gäster eller göra dig till för dina närmaste, bjud då på denna fantastiska rätt, en smaksymfoni för gommen och en njutning för ögat.

Till 4 portioner:

600 g havsöringsfilé (lax 4 portionsfilébitar à 150 g)

smör  till stekning

havsörtsalt och citronpeppar (duger bra med vanligt salt också)

Gräddstuvad hel spenat:

250 g färsk spenat (alt 200 g djupfryst, hel spenat)

1 msk smör

½ msk vetemjöl

½ dl vispgrädde

salt, peppar

Citronsås:

1 msk smör
1½ msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
½ dl vispgrädde
½ msk hummerfond eller ½ fiskbuljongtärning
1 msk pressad citron (du kan ta mer om du önskar)
ca ½ msk gurkmeja
salt, peppar

Till servering: grönsallad, kokt potatis

Om du använder fryst spenat, börja med att ta fram den så den får tina.

Skala potatisen, lägg i kastrullen, häll i vatten och salt så är den klar att sättas på när det är 25 minuter kvar till dess att du ska servera.

Förbered fisken. Har du köpt fryst lax, låt den tina. Har du färsk fisk, filéa och bena ur.

Tillred såsen. Smält smöret i kastrullen, vispa ner vetemjölet och späd med hälften av fiskbuljongen och koka upp under omrörning. Häll i resten av buljongen, grädden, fonden och citronsaften. Smaka av med salt och peppar. När jag tillreder den här rätten tillsätter jag lite chili av en mildare typ för att förstärka smakerna. Tillsätt chilin före pepparen är ett tips. Om du vill och tycker kan du ta lite mer än 1 msk citron. När du smakat av och är nöjd tillsätt gurkmejan och låt puttra en stund så att såsen går ihop och blir lagom i smak och konsistens.  Håll varm.

Tina spenaten enligt förpackningen. Lägg smöret i en kastrull, när den smält lägg i spenaten och smörfräs den, strö över vetemjölet och rör om försiktigt, men tillräckligt för att vetemjölet ska blandas väl med spenaten. Häll över grädden och rör om. Koka upp, krydda. Håll varm.

Lägg smör i en stekpanna. När smöret är gyllenbrunt lägg i fiskfiléen. Krydda första sidan med salt och citronpeppar, stek 1-2 min, vänd fisken, krydda och stek 1-2 min. Kolla noga att fisken är genomstekt, men den får inte bli torr.

Häll den varma citronsåsen som en spegel på vardera tallrik, lägg därefter snyggt upp den stuvade spenaten och toppa med fiskfilén. Garnera gärna med citronmeliss, en snygg dillkvist alternativt långstrimlade morötter. Vackert. Servera omgående med potatis och sallad.

<< Tillbaka     Skriv ut >>