Februari, en riktig ångestmånad. (2009)

Varje år vid den här tiden kommer stora skälvan.

Hur kommer den här säsongen se ut vädermässigt? Blir det tillräckligt med sol, värme och regn eller kommer sensommaren och hösten likna förra årets, då hela skörden ruttnade i grönsakslandet och växterna inte fick tillräckligt med sol och värme i växthuset? I fjol tömde vi hela växthustet (bara 6 kvadratmeter) på chili och tomater i mitten av oktober och flyttade hela härligheten inomhus.

Vad ska vi odla i år?

Kommer våra chilifrön att gro? Hur ska vi avgränsa oss så vi får plats med allt vi driver upp och vill ha? Räcker det om vi börjar förgro i slutet av februari/ början av mars?

Har vi tillräckligt med krukor? Var gör vi av alla plantor innan vi får sätta in dem i växthuset……..?

Massor med frågor trängs i huvudet och nya idéer poppar upp. Hela vintern har vi diskuterat växthus, grönsaksland och plantor, förvaring och vad vi kan använda de olika råvarorna till. Det är tur att vi har ett lika stort intresse för vår trädgård båda två annars hade det aldrig gått väl.

Mycket har hänt sedan i höstas. Vi har upptäckt chilins fantastiska företräden. Jag var näst intill okunnig och trodde att chilin användes för att göra maten het. Nu vet jag bättre och kan inte tänka mig att laga mat utan att ha mina burkar med fjolårets olika torkade chilin inom räckhåll. En bättre smakförstärkare har jag aldrig kommit i kontakt med. Chili går att använda som smakförstärkare till de flesta rätter.

Att odla chilipeppar har dessutom blivit på modet även bland ungdomar, vilket är fantastiskt roligt. När vi odlar chili i vår familj är det för att kunna njuta av den i matlagningen och höja övriga smaker som finns i maträtten. Därför väljer vi relativt svaga chilisorter. Andra väljer kanske utifrån andra aspekter såsom ovanliga sorter eller superstarka chilisorter. Oavsett varför man odlar chili så är det alltid roligt att dela ett intresse. Man får nya vänner och ny kunskap som kan utvecklas till, i det här fallet, ett vidare intresse för odling, bra råvaror och matlagning. Aktuell medicinsk forskning visar dessutom stort intresse för chilin. Det har visat sig att chilin är mycket nyttig och kan hämma vissa sjukdomar. Toppen, eller hur?

Intresset för ekologisk, närproducerad och nyttig mat har utvecklats med raketfart. Det är bara att tacka. Nu måste vi ta tillbaka kunskapen om hur det vi stoppar i oss påverkar vår kropp. Vi har ett fantastiskt skafferi att använda oss av, så det är bara att sätta igång.

Det finns så otroligt mycket att lära och i vår familj kommer vi att koncentrera oss på att utveckla matlagningen kring de råvaror som vi själva, i så stor utsträckning som möjligt, kan hämta i skogen, i älven, vid strandkanten och det vi odlar själva. Många är de recept vi skapat under vintern och fler kommer, var så säker.

Nu är det äntligen dags att sätta igång. Jorden står i köket, krukorna är rengjorde och fröna finns på plats. Önska oss lycka till, detsamma gör vi till er.

Dela