Mars, underbara mars. (2009)

Nu tror jag att sambon har läst varenda websida om chili och tomater som finns på google. Första helgen i mars åkte vi och handlade ljusarmatur och lysrör 36Wx2 Coldlight och så var vi igång. Under fönsterbrädan i dotterns gamla sovrum skapade vi vår ”groddningsstation”. Bara efter en vecka har de flesta chilifrön grott, tomatfröna likaså. Det är bara paprikan vi väntar på. Helt klart är att fröna trivs i den här miljön. Om en vecka ska vi sätta om de små plantorna i större och egna krukor. Då ska vi sätta andra omgången frö för groddning. Fortfarande chili, tomater och paprika.

Tyvärr har det inte gått lika bra med våra pelargoner. De har liksom kommit i skymundan. De dyraste från förra året är stendöda. Jag har aldrig lyckats att övervintra pelargoner som är av den dyrare sorten. I år har jag förlorat en Blekingeflicka och en Waldenström bl a. Däremot så klarar jag i de flesta fall standardpelargonerna. Du vet, dem som säljs för 19.90 under försommaren. Jag får vara glad för det. Jag sätter om dem i god jord och efter fjorton dagar klipper jag ner dem. Pelargoner gör mig lycklig.

Andra helgen i mars inventerade vi samtliga handelsträdgårdar och blomsteraffärer på deras fröpåsar. Sambon kommer att bygga in fönsterbräden på altanen vid stugan. Där kommer vi att få plats med närmare 20 plantor och frigör lite plats i växthuset. Ett lägre, temporärt växthus sätter vi utanför altanen. Kraftiga tomatplantor kommer vi att odla direkt i våra rabatter, närmast väggen i skyddat solläge. Vår ambition att minska på antalet plantor i år har redan fallit platt till marken. Vi är och förblir samlare. Alltså måste vi utveckla mer utrymme för att odla.

I helgen hade vi barnens kusin med pojkvän här. Pojkvännen är ”fuskvegetarian” som han säger. Han äter alltså vitt kött, fisk och skaldjur. Jaha, vad skulle jag bjuda på. Då vi har massor av svamp, röd-gul trumpetsvamp och Karl-Johansvamp så la vi basen där. Jag stekte svampen, gul lök, röd lök, vitlök och chili till en underbart doftande röra. En stor skål med skalade räkor, ett fat med tunnskivad kassler, sparris, cocktailkapris, svarta kalamataoliver, hembakat bröd och ost dukades också fram. Till det serverade vi ris. Riktigt uppskattat faktiskt. Lite hade jag fått köpa i affären den här gången.

Ja, nu är snart mars till ända också. Plantorna växer så det knakar. För andra gången i mitt liv har jag försökt mig på att odla även kryddor: pepparmynta, isop, kanelbasilika och citronbasilika. Förra gången grodde inte ett frö, den här gången trängs groddarna stolta och stiliga i krukorna. Yes, yes, yes!!

Nu kommer solen och värmen till Gästrikland. Snön smälter undan och krokus, skilla och snödroppar tittat stillsamt fram och undrar om det är dags och koltrasten är här. Härligt. Snart, snart snart är det dags…

Dela