Maj 2009

I april blev det inget nyhetsbrev. Vet ni varför? Jo, vi hade så otroligt mycket att göra med våra plantor och planering inför sommaren så tiden bara försvann. Men nu är jag tillbaka och mer inspirerad än någonsin.

I vår iver att ta tillvara alla plantor och alla frön så blev det närmare 400 plant och hur vi än försöker lura oss själva, så kan vi inte härbärgera alla, även om vi skulle vilja. Hittills har vi misslyckats med ca 10 isopplantor, 2 citronbasilika och någon enstaka gurkplanta. I övrigt mår paprikor, chilin, tomater, kanelbasilika, pepparmynta, physalis, sqaush, gurka mm strålande. Till och med små kiwiplantor tittar upp, om så något motvilligt. Så nu står vi där med alla våra plantor i säsongen mitt emellan.

I förra veckan smög vi ut på ängen och plockade en hel hink med små nässlor. Efter rengöring och förvällning körde jag dem i mixern och frös in. Nässelsoppa är en delikatess och till helgen bär det av med hinken igen, för en hink räcker ju naturligtvis inte. ”Samlaren” är på gång igen. Man vet ju aldrig när det blir nödår. Hum.

Doftviol och mjälla nässlor

Doftviolerna hann jag inte på i år. På tre dagar var de utblommade. För två år sedan plockade jag dem och gjorde violsocker som jag bakade på. Det gav en underbar violsmak till sockerkakan, verkligen att rekommendera. Jag använde dem också till likör. Troligtvis gjorde jag något fel under vägen för jag upplevde att den tappade smaken efter hand.

I helgen skördade vi första omgången med libbsticka som vi hängde på tork för användning till höstens grytor. Libbsticka är en mycket gammal krydda och används inte mycket idag. Den har en specifik och utpräglad smak, lätt mot anis och persilja tycker mina smaklökar. I liten mängd tycker vi att den förstärker smaken på köttgrytorna vi gör. Gräslöken växer så det knakar så den fryser vi in efter hand.

Sambon har fyllt på gösförrådet till min stora glädje. Gös är en av de godaste fisksorterna, tycker jag och kan användas i alla dess former och smaka lika bra. En annan stor favorit är abborren. Två lördagar har vi varit ute och metat och fått rejält med fin portionsabborre. Som tur är slipper jag filéa den, det gör sambon (än så länge). Stekt abborrfilé med kall räksås och färskpotatis. Vad mer kan man begära av livet.

Dela