1 november 2012, Tranbär

Tranbär börjar att få uppmärksamhet i Sverige och har på senare tid dykt upp i form av juice i livsmedelsbutikerna. Trots att tranbären växer vilt i vårt land så är de vi hittills kommit i kontakt med till största delen importerade från USA. När äntligen bären mognar hos oss och ska plockas då har vi redan stängt dörren om oss och myser med en god bok, filten över knäna och stearinljusen tända. Men ibland infaller ju ledig dag och vackert väder även under senhösten här i Sverige och varför inte då ta en sväng ut på myrmarken och plocka några liter tranbär. 

Tranbär är nära besläktade med lingon och blåbär och växer som ett krypande ris. Tranbärets revor bär små vintergröna blad och ensamma långskaftade blommor. Bären är röda och större än lingon. Har en kärv smak innan de blivit frostnupna sedan får de en syrlig och aromrik smak.

 Bladen är gröna och övervintrande och bären är klotrunda och blodröda och ofta gömda i mossa eller annan vegetation.
Tranbär är mycket hållbara på grund av att de, liksom lingon och hjortron, innehåller bensoesyra och de kan sitta kvar på plantorna genom hela vintern.
Tranbärens  syrliga, friska smak används till saft, juice, likörer, gelé, såser och inläggningar.

Tranbär innehåller bland annat A-vitamin, C-vitamin,  kalium, kalcium, magnesium och mangan dessutom proantocyaniner, som är röd-blåa färgämnen med antioxidativa egenskaper.

Dela