ARTIKLAR

Bröd

Tänk dig ett gott, nyttigt bröd som håller matsmältningen i gång och magen mätt i flera timmar.

Det finns en hel del nyttigt och gott bröd i våra bröddiskar idag,men jag tycker att priset är för högt. Ett nyttigt bröd bör vi kunna köpa till ett rimligt pris, ett pris som alla har råd med.

Många gånger har jag med goda föresatser köpt hem jäst och tänkt baka mitt eget matbröd, men tiden och orken har väl inte räckt till.

För fyra månader sedan satte jag dock igång och tre timmar senare, två omgångar jäsning och en timme i ugnen, var brödet äntligen klart.

Tacka vet jag bikarbonat.

Kemiskt jäsmedel (natriumvätekarbonat nahco3) till bakning som framställs syntetiskt ur koksalt och koldioxid. Bikarbonat ingår som viktig ingrediens i bakpulver. När bikarbonatet reagerar med en syra frigörs koldioxid vilket gör att det jäser, bikarbonat fungerar alltså bäst i sammanhang när något syrligt ingår som ingrediens, t.ex filmjölk.
Bikarbonat är ett godkänt tillsatsämne i Sverige med E-nummer E 500.

Aj, då. Det kanske inte alls är bra att baka med bikarbonat, men oj så gott och saftigt det blir. Magen håller sig mätt länge och så går det så fort att baka med bikarbonat. Rör ihop och sätt in i ugnen.

På receptsidan hittar du några recept på bröd bakat på bikarbonat.

I vår familj bakar vi oftast bröd med grovt mjöl för att det ska mätta längre. Vi varierar mellan olika sorters mjöl och altenerar med lingonsylt,  russin, aprikoser, nötter.

Har du lite tid över någon dag, prova. Det kan vara värt besväret.