ARTIKLAR

Ekologiskt, Miljövänligt, Hälsosamt?

Den moderna människan är fantastisk när det gäller att hänga på trender , och just nu är det trendigt att handla ekologiskt. För drygt hundra år sedan odlades det ”ekologiskt” för då hade vi inte uppfunnit alla de kemiska preparat som vi nu vill undvika när vi odlar ekologiskt. Alltså är ordet ekologiskt ett nytt ord som tillkommit pga att vi framställt onaturliga ämnen som vi sedan släpper ut i vår miljö. En intressant paradox.

Missförstå mig rätt. Naturligtvis tycker jag att vi så långt som möjligt ska producera våra råvaror så ekologiskt som möjligt, men för mig är det ännu viktigare att vi som konsumenter väljer miljövänliga och hälsosamma produkter, vilket inte alltid behöver betyda att det är det ekologiskt alternativet som är det bästa valet. För mig är det också viktigt att vi hanterar produkter och råvaror på bästa sätt ur energi- och näringshänseende.

Jösses, vad är det människan säger?

Jag ska försöka att förklara vad jag menar. Om vi börjar med att tänka oss en skala från ytterlighet till ytterlighet. I ena ändan lever vi i ett samhälle som är helt självhushållande och i andra änden lever vi i ett samhälle där vi köper allt färdigt att sätta på bordet, helt industriellt framställt. Vi äter på engångstallrikar med engångsbestick och engångsmuggar. När vi använt det går det i soporna.

Så ser skalan ut.

Jag lägger ingen värdering i hur du som person bestämmer dig för hur du vill leva ditt liv, men det som är av största betydelse är att du har kunskapen om vilka möjligheterna du har, vad du väljer,varför du väljer just det alternativet,  hur det påverkar dig, din hälsa, din omgivning och den totala miljön. Att skaffa sig kunskapen är en skyldighet vi alla har innan vi gör våra val.Om jag är medveten om att jag har en dålig kosthållning  och osunda vanor som gör att jag inte mår bra så tycker jag att jag som individ bär ansvaret för effekterna av det.  Det är upp till mig att förändra mitt sätt att leva för att må bättre. Tyvärr har vi tappat mycket av klokskapen, kunskapen och erfarenheten kring vad som är nyttigt för oss, vad som erbjuds oss av gratis råvaror i skog och mark och att vi faktiskt kan välja varor som inte belastar vår miljö och vår ekonomi  så mycket samtidigt som vi får i oss god, näringsrik mat och dryck.

Tänk tanken att vi varje dag erbjuds äpplen i affären som kommer från andra sidan jordklotet. Samtidigt vet vi att varje höst är våra trädgårdar fulla med fallfrukt som inte tas om hand? Vi köper ekologiskt odlad papaya som med flyg har korsat flera kontinenter. Vi går på hälsokostaffären och köper gelékapslar med havtornsjuice för massor av pengar istället för att själv plocka bären längs våra kuster. Vi köper nyttig juice som innehåller tranbär som plockats och importerats från USA istället för att hämta dem ute på myren då frosten har kommit och pressa dem i juicepressen. På vår delikatessaffär köper vi torkad svamp som köps upp i Sverige, exporteras till Italien, torkas läggs i små cellofanpåsar och säljs i vår lilla affär. Men……hela skogen är ju full.

Vad vill jag då ha sagt med min artikel.

Jo jag vill gärna skapa en ny trend där du och jag skaffar oss kunskap om hur vi kan  ta vara på det som finns i vår närmiljö och tillaga god och näringsrik mat och dryck som gör att vi mår bättre, innehållet i plånboken räcker längre och vår miljö får möjlighet att återhämta sig  .

Kanske är jag i själen en övervintrad  ”Gröna Vågare” som först nu vid +50 vågar träda fram.