ARTIKLAR

Nässlor, nässlor, nässlor!! (2010)

I år tror jag att vi har längtat mer efter våren än i vanliga fall.      Vinterna har bara varit jättelång. Efter en hel vinters springande till frysen för att plocka fram förra årets skörd, så är det äntligen dags att få helt färska primörer direkt från skogen och ängen. Inga fler hundralappar till hälsoprodukter, nu kan vi hämta nyttigheterna i naturens eget skafferi igen.

Brännässlor har vi alla varit i kontakt med. I alla fall våra nakna ben. Alldeles rödprickig blir man och det svider som bara den.

Men tänk att samma växt, alldeles nyuppkommen tidigt på våren, är en supergod och nyttig bladgrönsak.

Nässlor innehåller gott om vitaminer, mineraler, spårämnen och fibrer och är en riktig energikälla.

Här i Sverige tillagar vi väl den oftast till soppa, men den kan också användas till mängder av andra rätter (nässelpaj, pesto på nässlor, nässelplättar, stuvning till omelett mm) och som energikick om du häller hetvatten på bladen och dricker som tea.

Själv ska jag ut i helgen och plocka korgarna fulla (med handskar på), förvälla och frysa in. Kanske jag torkar några knippen och har till tea när vintern och mörkret kommer igen.

Lite maskrosblad till tomaterna tänker jag också plocka in. Det är ju nu när bladen är små och unga som de är goda. Smakar minst lika bra som ruccola sallad.

Och tänk, det här är bara början. De sista härliga naturprodukterna blir mogna i september, oktober. Det här är nyttiga, miljlövänliga näraprodukter när de är som allra bäst. Och gratis är de också.