ARTIKLAR

Te, en del av mitt liv

Mynta,  svartvinbärsblad, hallonblad, citronmeliss………..

Jag har alltid älskat te. Te i alla olika färger och smaker.

På sjuttiotalet var det ”inne” att köpa te, mysiga tekoppar, någon snygg tekanna och så bjöd

man kompisarna. Många kompisar och mycket te. Sen pratade vi, i timmar.

Då skulle det vara svart, ryskt te som smakade lätt rökigt. Det är länge sedan.

När jag fyllde 50 år var det bara en sak som jag önskade mig, hett och innerligt. En telåda, ni vet en sådan där brun i skinn som står på alla frukostbufféer på hotellen. Det står Liptons eller Twinnings på locket och det finns 8-10 fack som kan fyllas med olika sorters  påste. Varje gång jag ser en sån låda blir jag ödmjuk. De är så himla fina. Min familj hade troligtvis hört att jag önskade mig just en sådan låda ungefär lika många gånger som jag har sett en. De brukar vara med när jag  bor på hotell.

Jag fick ingen. Men jag fick massor av andra fina presenter.

Senare på sommaren åkte jag och min mor till min tremänning och hennes familj i Norge. Vi hade haft kontakt via brev och mail i många år, men aldrig träffats tidigare så det skulle bli jättespännande.

Väl framme blev vi bjudna på te och smörgås. Och mitt på bordet stod just en sån telåda som jag önskade mig. Jag berättade min dråpliga historia om min längtan och hur jag under flera år informerat min familj om vad jag önskade mig när jag fyller 50. Min tremänning skrattade och tittade på sin man. Några minuter senare kom han med en låda till mig, full med te från hela världen,  och gratulerade mig i efterskott.

Den här typen av lådor säljs bara till företag, men Rasmus, min tremännings man hade efter hundratals brev lyckats att tjata sig till ett stort antal lådor som han nu gav bort till vänner som var lika tokiga i dem som han. Släkten är bara bäst.

Lådan stod under några år framme varje morgon och kväll och vi valde och valde. Hum, vilket te ska jag ta idag?

Sedan några år tillbaka köper jag mitt te i lösvikt på en liten specialbutik. Alltid en hel kasse full med olika färger och smaker. Svart te är min favorit, men jag dricker gärna rött, grönt och vitt te också. Helst fruktte. De olika tesorterna står i burkar i köket och varje morgon väljer jag vilken sort jag vill ha och numera blandar vi också hej villt. Lika viktigt är det att välja tekopp. Ja, det är ju tur att vi har något att ägna oss åt. Skämt åsido, för mig är det här en viktig morgonritual för att vakna.

Mynta,  svartvinbärsblad, hallonblad, citronmeliss………..

Sommarmorgon,  fåglarna kvittrar och hela naturen ler lyckligt emot mig när jag går upp. Vad är jag sugen på idag? En liten näve av citronmeliss, några chiliblad, ananassalvia, chockladmynta och lavendel, hett vatten och så får det dra en stund. Ljuvligt gott.

Använd dina blad från örter och bärbuskar och njut av sommaren!