ARTIKLAR

Örter, forts…

Om du har rikligt med oregano som du vill skörda för att spara till vintern skörda då hela kvistar med blommor en torr, solig förmiddag strax efter det att daggen försvunnit. Häng kvistarna upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats. Det går även att frysa in färska blad. Naturligtvis använder man också färska blommor och blad direkt i matlagningen. Oreganon passar bra till mycket mer än pizzan, egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Du kan använda den till köttfärsrätter, sås, stuvning, sallad, tomat- och osträtter….Den passar till så mycket. Bara den egna fantasin sätter gränserna.

Prova att krydda olja eller vinäger med exempelvis oregano, gärna i kombination med några andra av dina favoriter bland kryddorna. Blommorna kan också torkas som eterneller.

Oreganon trivs i soligt läge och är en torktålig växt. Den behöver därför inte vattnas särskilt ofta och den tycker heller inte om att stå fuktig om ”fötterna”.

Oreganon liksom många av de övriga örterna blommar vackert under sensommaren och är mycket uppskattade av både humlor och bin. Dessa små varelser som är en förutsättning för fortlevnad bland våra växter och vars surrande i alla fall ger mig den rätta känslan av svensk sommar.

Basilikan

En ört som vi svenskar har tagit till våra hjärtan under de senaste tiotal åren är basilikan.

Basilikan växer vilt i Afrika och Asien och odlas sedan länge i Europa, framför allt i medelhavsländerna. Förr betraktades basilikan som en helig växt i många länder. Enligt legenden växte basilikan kring Kristi grav efter hans uppståndelse. Basilikan smakar och doftar ljuvligt och det är därför som den används i så många länder. Italienarnas kryddröra pesto som används som smaksättare till pastan baserar sig på basilika och olja.

Pesto används även till kött och fisk. Basilikan är en mycket modern krydda i det svenska köket och du finner mängder av recept som innehåller pesto både i mattidningar och på nätet.

Enligt gammal tradition är avkok på basilika bra för matsmältning och mot förkylning.

Om du vil lära dig mer om örter och deras egenskaper, användningsområden, myter och sägner, hur du odlar och skördar dem  osv finns det mängder med böcker som du kan botanisera i.

LYCKA TILL.